Monday, November 28, 2011

Buku Pink [Buku Rawatan Ibu Mengandung] & Week 10


Beberapa hari lepas pergi Klinik Kesihatan kat Presint 3. Dah buat Buku Pink ^_^. Ingatkan susah tapi rupanya mudah je. Jom lihat apa yang kita perlu dilalui untuk first pemeriksaan ni.




1 - Memula dapatkan tarikh appointment dahulu di Kaunter Pendaftaran Klinik ~ Saya dah pergi 2 minggu lepas.
2 - Pada hari appointment datang ke klinik dan beratur dulu untuk amik nombor giliran. Akan dapat 2 copy angka giliran. 1 kita pegang, 1 lagi kita klip bersama Kad Pengenalan dan Kertas Appointment.
3 - Nurse di Kaunter Pendaftaran akan panggil dan kita akan diberikan 2 buah Buku Pink. Isikan butiran yang diperlukan di muka depan buku. Waktu tu juga nurse akan tanya tentang background kesihatan keluarga, tarikh last period, tarikh nikah dan sbgnya.
4 - Serah buku dan tunggu angka giliran keluar.
5 - First bilik pemeriksaan kita akan buat Blood Test. Nurse akan terangkan tujuan darah diambil dan jika faham, kita akan tandatangan di helaian setuju di Buku Pink.
6 - Selesai Blood Test terus buat Urine Test. Ambil botol disediakan dalam box dan catatkan angka giliran kita di botol. Selesai, tinggalkan botol urine tadi bersama Buku Pink dalam bakul di kaunter yang disediakan.
7 - Tunggu lagi sehingga nombor giliran keluar.
8 - Kali ni di bilik pemeriksaan kedua. Nurse akan suruh baring dan akan buat Breast Checking dan Timbang. Nurse juga akan tanya tarikh kita last period, apakah simptom-simptom yang kita rasa. Ada loya, muntah tak. Dia akan nasihat apa yang perlu dibuat. Nak tanya pape pun boleh. Dan katanya Keputihan adalah normal pada waktu mengandung. Bahkan akan lebih banyak dari biasa. Jadi rajin-rajin tukar pantyliner. Kita juga akan diberikan terus 4 jenis supplement : Vitamin B Kompleks, Iron Tablet, Asid Folic dan Ascorbic Acid.
9 - Tunggu lagi sehingga nombor giliran keluar.
10 - Kali ni di bilik pemeriksaan ketiga. First timer jadi kena jumpa doktor. Doktor akan buat Ultrasound dan berikan nasihat sikit-sikit. Itu sahaja.
11 - Bawa Buku Pink ke kaunter pendaftaran dan dapatkan tarikh appointment baru.
12 - Selesai.

Semuanya dari 8 pagi - 10:15 pagi. Urusan dia kejap jer tapi lihat pada ramai tak ramai la yang datang klinik hari tu...

Ultrasound. Kalau tengok kat gambar dia tulis dah hamil 11 minggu 1 hari (mustahil sebab kalau ikut perkiraan sendiri time tu saya baru hamil 10 minggu ++ je) . EDD plak adalah 13 June 2012. Giler lari seminggu dari tarikh EDD sebenar. Serius rasa doktor ni mesti salah buat scan. Sebab nurse pun kata EDD 19 June atau 22 June (waktu check kat klinik Az-Zahrah) Lebih kurang tarikh itu je patutnya. Erm... tak puas hati tetiba sebab dah rasa keliru. Tak sabar tunggu 2nd checkup. Nak tengok betul-betul scan tu. Salah lagi memang naya makin keliru...




10 WEEKS

Now that you’ve reached 10 weeks, you can stop wondering when you’ll start to actually look pregnant. It’s probably right around now, as your baby continues her rapid growth and your tummy starts to develop some extra curve (of course, you still might be the only one who notices). In the process, your ligaments and muscles are starting to stretch, so don’t be surprised if you start feeling some aches and pains. While, some moms-to-be don’t really get them, others find these sensations -- called “round ligament pain” -- well, downright painful. Your breasts have probably gotten bigger too, since they’ve been prepping for breastfeeding for weeks already! That’s why week 10 is probably a good time to stock up on some new, looser clothes -- and maybe your first round of maternity wear. Don’t go too crazy though. As your body continues to change, you’ll likely want to get some more essentials along the way.

Your baby's the size of a prune!
Now, she's about 1.2 inches long and weighs about .14 ounces. Her body length will almost double in the next three weeks.

Your Baby at 10 Weeks
  • Baby has working arm joints, and her cartilage and bones are forming
  • Her vital organs are fully developed and they're starting to function
  • Her fingernails and hair are starting to appear, too
  • Plus, she's swallowing and kicking in there. (Can you believe it?!)


Pregnancy symptoms at 10 weeks (Yup, inilah yang benar-benar sedang terjadi)
  • You may have aches and pains in your abdomen, as baby's putting a pressure on your organs, veins, muscles and ligaments.
  • You're probably still feeling nauseated and emotional.
  • Tired! Not only is your body working really hard to grow baby, but your sleep might be distrupted by some pretty weird dreams.
  • An increase in vaginal discharge (ew!)
  • Bigger belly and boobs -- this is around the time you probably can start to see some real changes in your body.
  • Visible veins -- those blue streaks are carrying a ton of extra blood to baby.

Source : The Bump



Fetus hanya sepanjang 1.2 inci / 3 sentimeter dari mercu kepala ke punggung dan beratnya kurang dari satu per enam auns / 4 gram. Walaupun begitu, ia tetap giat menelan dan menendang. Setiap hari banyak butiran kecil mula muncul, seperti kuku jari dan rambut yang kelabu seperti bulu.

Organ penting - hati, ginjal, usus, otak dan paru-paru - telah terbentuk lengkap dan berfungsi, manakala kepala berukuran hampir setengah daripada ukuran panjang sepenuh badan. Dahi terbonjol buat sementara dan bertempat tinggi di kepala, tetapi akan kemudian bertukar dan kelihatan lebih mirip raut manusia. 

Jika anda dapat melihat bayi anda pada minggu ini, anda akan nampak rangka spina atau tulang belakang. Saraf spina menjalar keluar dari korda spina. 

Uterus anda sekarang adalah sebesar limau gedang. Dengan bantuan Doppler, stetoskop tangan gelombang bunyi, anda akan dapat mendengar denyutan jantung fetus yang pantas - seorang ibu hamil menyamakannya dengan bunyi kuda-kuda kecil menderap.

Sumber : Baby Centre



No comments:

Post a Comment